PRIMULA OBCONICA HANCE.

Od výsevu až do plného nasazení květu uplyne 8 – 9 měsíců. Vyséváme-li v lednu, vykvétají rostliny z těchto výsevů obvykle v měsíci září. Tato doba je vhodná pro dozrání semene.

Pro pěstování na semeno volíme obvykle tuto agrotechniku: Po vzejití jednou nebo dvakrát přepichujeme tak, aby druhé přepichování přišlo na druhou polovinu března. Při druhém přepichování volíme větší vzdálenost a můžeme pak vysazovat buď do poloteplého pařeniště, nebo na skleníkový záhon. Volně vysázené primule rostou rychleji než v hrnkách. …

Číst více

CYCLAMEN PERSICUM MILL.

Pěstování semene musíme věnovati mimořádnou pozornost. Úspěšných výsledků dosáhnou jen nejschopnější semenáři. Pro dobu výsevu je rozhodující, zda chceme, aby období hlavního květu přišlo do doby předvánoční nebo povánoční. Oba dva termíny se v semenářské praxi běžně dodržují přesto, že se semenáři v názorech liší. Vyséváme tedy v době od poloviny července do konce září. Pro výsev i další pěstování volíme stejné zeminy jako při běžné tržní kultuře. Doplňujeme však živiny, zejména draslo, abychom vypěstovali rostliny dostatečně pevné. Celá kultura …

Číst více

ASPARAGUS SPRENGERI RGL. a ASPARAGUS PLUMOSUS BAH.

Oba druhy jsou velmi důležitou tržní květinou, pěstovanou pro svěží jemnou zeleň. Semeno se k nám dováželo převážně z jižní Itálie, ale dnes již jsme soběstační. Květy se objevují teprve u starších víceletých rostlin, a proto je nejdříve 3 – 5 roků pěstujeme běžným způsobem v hrnkách. Postupně rostliny přesazujeme, takže v době, kdy se objeví první květy, jsou obvykle ve velkých hrnkách. Květy jsou drobné, bělavé, nenápadné.

V době květu rostliny řídce rozestavíme blízko skla, aby měly dostatek světla, …

Číst více

PLÁNOVÁNÍ A ORGANISACE PĚSTOVÁNÍ KVĚTINOVÝCH SEMEN

Květinářské semenářství je plánováno s hlediska celostátního, protože tvoří základ pro pěstování květin. Má za úkol vypěstovat takové množství kvalitních semen, aby byla kryta spotřeba uvnitř státu, vypěstovat semena všech požadovaných druhů květin, zlepšovat dosavadní druhy a hledat nové výpěstky. Vzorem v tomto úsilí je nám Sovětský svaz, kerý věnuje veškeré úsilí zvelebení květinářství.

Vnitropodnikově se výrobní proces semenářství řídí stejnými plány a stejnými zásadami jako při pěstování květin pro květ.

Organisačně je semenářství v našem státě rozděleno do dvou …

Číst více

TECHNICKÉ PŘEDPOKLADY PRO KVĚTINÁŘSKÉ SEMENÁŘSTVÍ

Květinářsko-semenářský závod vyžaduje vedle běžného technického vybavení ještě celou řadu doplňků.

Skleníky musí být dokonale čisté, maximálně světlé a nezávadné konstrukce. Isolační látkou jsou rozděleny na menší úseky (obr. 266).

Větrání i dveře bývají buď opatřeny závěsem z isolační lástky, aby se do skleníku nedostal hmyz a nenastalo nevhodné sprášení, nebo naopak je hmyzu přístup plně umožněn, aby obstaral sprášení tam, kde toho je zapotřebí. Na záhonech ve sklenících se hodně používá drobného koksu, který zabraňuje šíření chorob, zejména plísní.…

Číst více

HODNOCENÍ SEMENE

Dříve než semeno opustí závod, v němž bylo vypěstováno, musí být přesně zjištěny jeho vlastnosti. Zkušený semenář posuzuje semeno hned při sklizni a později pak při čištění semene. Takovému hodnocení, kdy prohlížíme semena pouze očima, říkáme hodnocení subjektivní. Správnost subjektivního posudku závisí na zkušenostech toho, kdo semeno posuzuje. Všímáme si především velikosti semene, tvaru, barvy, lesku a pachu.

Velikost semene je různá podle druhu a odrůdy, avšak v rozmezí odrůdy má být semeno co největší. Velké semeno zaručuje dobrou výživu …

Číst více

ZRALOST A SKLIZEŇ SEMENE

Po opylení mateřské rostliny dochází k tvorbě semene. Doba, kterou rostlina potřebuje k tomu, aby z oplozeného vajíčka vytvořila semeno, je různě dlouhá. V semenářské praxi si všímáme hlavně poslední fáze, kterou nazýváme zrání semen. U semene rozeznáváme tři stupně zralosti:

Zralost mléčnou, kdy semeno je naplněno řídkou, někdy bílou mlékovitou tekutinou, u většiny druhů dosti sladkou, neboť obsahuje cukry. Semeno je ejště zelené, úplně měkké a nemívá ještě ani svůj charakteristický tvar. Semena sklizená v tomto stupni zralosti nejsou …

Číst více

PROSTOROVÁ ISOLACE

Porušení druhové nebo odrůdové čistoty nevhodným sprášením je vážným znehodnocením osiva. K nevhodnému sprášení dochází snadno tam, kde pěstujeme blízko sebe více odrůd jednoho druhu nebo takové druhy, u kterých je vzájemné sprášení možné. K nevhodnému sprášení dochází nejčastěji u rostlin cizosprašných, kde opylení nastává větrem (anemofilní), hmyzem (zoidiofilní) nebo vodou (hydrofilní). Abychom zabránili nevhodnému opylení větrem, vysazujeme příbuzné druhy a odrůdy v otevřeném terénu na vzdálenost asi 500 m. Jsou-li v terénu nějaké překážky (vyvýšeniny, pásy stromů apod.), stačí …

Číst více

PŘÍPRAVA A OŠETŘOVÁNÍ PŮDY

Základním předpokladem úspěšného ošetřování je ovšem správná příprava půdy. Základní zpracování půdy, tj. orbu nebo rytí, uskutečníme vždy na podzim. Jarní příprava půdy je vždy nevýhodná, protože se ochudíme o přirozené klimatické vlivy na půdu během zimy. Všechny květiny vyžadují půdu v druhé trati, dobře vyzrálou, a takový stav půdní zralosti může nastat jen tehdy, byla-li půda na podzim zorána do hrubé brázdy. Za takových předpokladů můžeme pak úspěšně uskutečnit plošné zpracování půdy.

Při ošetřování kultur na semeno je třeba …

Číst více

VOLBA POZEMKU

Při volbě pozemku přihlížíme jednak k jeho půdním vlastnostem a jednak k jeho sklonu. Pozemky volíme nejraději v rovině nebo na mírném jižním svahu. Pozemky skloněné na jinou světovou stranu jsou pro semenářství málo vhodné. Při volbě pozemku přihlížíme také k možnostem závlahy a snažíme se využít přirozených vodních zdrojů, dále ke komunikacím a počítáme s možností dodatečně vybudovat opěrná zařízení, např. drátěnky apod. Nezapomínáme ani na možnosti prostorové isolace. Pokud to terén dovoluje, vybíráme vhodné přirozené polohy.

Pro květinářské …

Číst více