VAZAČSKÉ DÍLNY

K plynulé práci vazačských kolektivů je třeba, aby vazačská dílna byla prostorná a světlá. Velikost místnosti se řídí podle počtu zaměstnanců a množství denní vazby. Ve velkých městech se zřizují ústřední vazačské dílny, v nichž se soustřeďuje většina vazačských prací komunálního podniku. Pracovníci jsou rozděleni do pracovních skupin podle druhů prací. Vedoucí vazač zpravidla z materiálu, který mu připravili pomocníci, sestavuje vazačské výrobky. Jednotlivé pracovní úkony, jako např. navazování, vypichování zelení, příprava podložek apod. jsou většinou normovány. Při práci podle norem je třeba více hodnotit náměty pracovníků a kvalitu výrobků. V menších dílnách zhotovují pracovníci vazačské výrobky povahy umělecké, které normování nepodléhají. Mohou lépe vyhovět přání zákazníků a mohou také lépe uplatnit své nové tvůrčí náměty. Ve velkých městech jsou zřizovány speciální dílny pro cennější a jemnější vazačské práce.

Pracovní stoly ve vazačské dílně jsou dlouhé, široké a hladce oplechované pozinkovaným plechem, který se snadno čistí. Jsou opatřeny zásuvkami, do kterých se ukládá materiál a vazačské nářadí (obr. 241). Na stolech jsou nádoby s pískem (do nichž se zapichují navázané květy, aby se položením nepoškodily), bedýnka s přepážkami, v níž má vazač roztříděný drát, a stojany, na něž se zavěšují kola podle síly drátů. Vazač potřebuje dále ke své práci nůžky (obyčejné i zahradnické), nůž, žabku a štípací kleště na drát.

K vazačské dílně patří i dostatečně velký sklep, kde se na prostorných policích umisťují hotové výrobky a uskladňují seřezané květy nebo zelený vazačský materiál. Musí být chladný, vzdušný, s vlhkostí vzduchu nad 70%, aby květy uchovávané ve vázách nebo kbelících, v nichž denně vyměňujeme vodu, vydržely co nejdéle v nezměněném stavu. Výměna vzduchu musí být bez jakéhokoliv průvanu. Větší vazačské podniky potřebují vedle chladného sklepa také prostornou chladírnu, kde se udrží vazačský květinový materiál (zvláště za letních veder) při teplotě 2 až 4 °C, nebo u odolnějších květů při teplotě 1 až 2 °C i o týden déle než v normálním sklepě. Květy z chladíren se nesmějí přenášet přímo do teplé místnosti. Nejdříve se umístí na několik hodin do místnosti polochladné a potom teprve je přeneseme do vazárny k zpracování nebo k volnému prodeji. Přechlazené květy přenesené přímo do teplé místnosti rychle vadnou.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>